marți, 31 martie 2009

Ploaia

M-am trezit de dimineata si am vazut ca ploua.
Mi-am adus aminte de zilele de vara,cand eram la bunici,iar bunica strangea apa de ploaie in butoaie si ne spala cu ea.Pentru spalatul pe cap,imi amintesc ca facea o solutie cu cenusa,care se numeste in Moldova "leşie".Imi pare tare rau ca nu mai stiu reteta folosita de bunica mea. Dupa ce ne spala,tin minte ca aveam un par lucios care scartaia cand bagam mana prin el.
Tot cu apa de ploaie stransa uda si gradina de legume atunci cand se usca pamantul.

Apa inseamnă viaţă, dezvoltare şi progres. Rezervele de apă disponibile pe pământ sunt totuşi limitate. Apa de ploaie – care poate fi considerată un cadou din cer – poate ajuta la înlocuirea apei potabile valoroase şi deci la protejarea rezervelore.


Apa „moale” de ploaie este ideală pentru udat deoarece conţine mai puţin calcar decât apa potabilă.

Apa de ploaie, care ar trebui sã fie cea mai curatã apã naturalã (devenitã astfel printr-o distilare naturalã) poate prezenta dizolvate anumite impuritãþi de tipul: CO2, NH3 sau chiar H2S, SO2- ca urmare a contactului prelungit cu aerul.

Colectarea si refolosirea apei de ploaie reprezinta un mod inteligent si eficient de a ajuta natura sa se întretina prin ea însasi. Totul este sa vrei.


Daca ai gradina, este minunat sa folosesti apa de ploaie pentru a o iriga reducând astfel un consum suplimentar, facând în acelasi timp economie de apa dar si economie de bani.

Dintre toate apele naturale, apa de ploaie este cea mai curata.Ea dizolva in drumul ei prin atmosfera mai ales bioxid de carbon,iar in regiunile industriale, bioxid de sulf si hidrogen sulfurat.O parte din apa cazuta pe pamant cu un continut ridicat de bioxid de carbon,strabatand straturile de pamant,dizolva carbonatii de calciu si magneziu,transformandu-i in bicarbonati solubili.

Daca intalnesc straturi impermeabile aceste ape se aduna,formand apele subterane.Apele subterane iesind la suprafata pamantului,dizolvand saruri,for meaza izvoare minerale.Cand temperatura acestora este ridicata,uneori pana la 100 grade C,ele se numesc izvoare termale.

Un comentariu: